Изберете страница
#ФОРМулирай правата си

Статии

Историите зад проекта „ФОРМулирай правата си“

В рамките на проекта „ФОРМулирай правата си“ се запознахме с много жени, които са претърпели щети и лошо отношение по време на медицински интервенции. Някои от тези смели жени решиха да споделят своите истории. Направиха го за да подкрепят други жени в същата ситуация, да ги предупредят от какво да се пазят, да ги информират предварително за важни проблеми и казуси и разбира се да дадат гласност на този проблем.

Как здравната грамотност помага на жените с ендометриоза?

Здравната грамотност има пряка връзка с качеството на живот на всеки човек. Доказано е, че по-високата здравна грамотност води до по-добри нагласи за превенция на заболяванията, избягване на дейности, които носят риск за здравето и предприемане на такива, насочени към опазването и подобряването му, по-добра самооценка на хората за собственото им здравословно състояние. Доброто образование не винаги е предпоставка за висока здравна грамотност. 

Какво мислят младите лекари за процедурите по информирано съгласие в България

Попитахме представители на Асоциацията на студентите-медици, София – Явор Йорданов и Йолина Златкова, какво мислят за процедурите по информирано съгласие в България.

За нас тяхното мнение е изключително важно, защото те са бъдещото поколение лекари. От тях зависи как ще изглежда медицинската грижа занапред, дали ще отговаря на съвременните стандарти в световен мащаб, какви практики ще се прилагат за защита на правата и достойнството на всеки пациент.

Приключва изпълнението на проект “ФОРМулирай правата си”

Идеята за проект “ФОРМулирай правата си” се роди много преди конкурса за проекти на Български фонд за жените. Още от основаването на Фондацията, това беше едно от нещата, които набелязахме като задачи, предстоящи пред нас. Споделеният опит на екипа на Фондацията и на другите жени от нашата общност, свързан с операции и други медицински интервенции, ни показа нуждата нещо да се промени. Защото в момента процедурите за информирано съгласие съвсем не се случват по възможно най-добрия начин. 

Интервю с Милена Маринова за проекта ФОРМулирай правата си

Харесвам работата на екипа на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, следя информацията която подготвят в сайта си и за мен тя е много полезна. Така разбрах и за проект „ФОРМулирай правата си“ и идеята му беше много близка до моите разбирания.

Основното предизвикателство за мен беше работа по специфична и конкретна тема, а именно консултиране на хора с негативен опит от медицински интервенции. Проучването на специализирана литература и статии ми даде много информация за различни медицински състояния, диагнози и лечение, но почти никъде това не се разглеждаше паралелно с психологичния аспект, свързан с диагностициране, медицинско лечение, възстановяване и как това се отразява на всеки човек и неговите близки.

Историческо развитие и значение на репродуктивните права

Почти всяка жена с ендометриоза поне веднъж в живота си е чувала думите “Трябва да забременееш възможно най-скоро” от устата на своя лекар. 

 

Когато аз самата за пръв път чух тези думи бях едва на 21 години. Случи се точно ден след първата ми операция, при която беше отстранена киста от единия ми яйчник и съмненията за ендометриоза се потвърдиха. При контролния преглед лекарката ме шокира с думите “Трябва да забременееш възможно най-скоро”, което според нея било най-сигурния начин за “приспиване” на ендометриозата.

Семинар “Пациентски права – теория и практика”

Знаете ли, че имате право на посещение от юрист, психотерапевт и свещеник в болницата? А знаете ли какво всъщност представлява лекарската тайна? А че имате право и да отказвате посетители при свиждания?

За информираното съгласие

Рано или късно, на всички ни се налага да използваме медицински услуги и да се подлагаме на различни интервенции. Този критичен за всеки от нас момент е свързан с куп медицинска документация, бланки и формуляри, които трябва да попълним и подпишем, за да бъде задвижена съответната процедура.

Един от тези документи е т.нар. „информирано съгласие“. Напоследък доста се шуми за новите регулации за защита на личните данни, които навлязоха и в медицинската практика. Но ако не сте чували за информирано съгласие, не ги бъркайте – двете имат съвсем различни цели. Да разгледаме накратко този ключов медицински документ и важността му за нашето здраве.

Пациентската гледна точка към информираното съгласие

От  Хипократ до наши дни идеята за информираното съгласие в медицината претърпява множество промени преди да достигне до вида, в който го познаваме днес. От пълно и целенасочено информационно затъмнение за пациента относно диагнозата и хода на лечението (за да се избегнат негативни последици за психиката на пациента), до предоставяне на подробна информация за тези неща и забрана да бъдат извършвани каквито и да било процедури и интервенции без знанието и съгласието на пациента, каквато е практиката днес.

ФОРМулирай правата си – защо има нужда от такъв проект

В началото на юли 2019 г. с радост разбрахме, че нашият проект „ФОРМулирай правата си“ е един от избраните за финансиране от Български фонд за жените. Освен гордостта, че труда на екипа се възнаграждава, за нас е чест и голяма отговорност да работим именно за това да подобрим условията за даване на информираното съгласие от страна на пациентите. И въпреки че кандидатствахме с този проект през м. май 2019 г., идеята за него се зароди доста по-рано. Още при създаването на Фондацията вече бяхме определили темата като една от приоритетните за нас.

Пишете ни